Feta 1000g
Ceny iba pre registrovaných
Info pre veľkoodberateľov
Kartónové balenie: 6 ks
Grécky originálny syr z pasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka.
Slaný syr tvarohového typu, ktorý má vyšší obsah tuku (40 - 50%) a ktorý je energeticky veľmi bohatý. Je bielej farby, pevný ale mierne drobivý s niekoľkými prasklinami v hmote. Chuť ma jemne kyslú a slanú. Syr Feta je bohatý na bielkoviny, vitamíny, vápnik a má mimoriadnu nutričnú hodnotu.
Zloženie: pasterizované ovčie (70% min.) a kozie (30% max.) mlieko, soľ, kultúry, syridlo.
Vlhkosť: 56% max., Tuk v sušine: 43% min.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1143kJ / 276kcal, tuky 23g - z toho nasýtené mastné kyseliny 16.1g, sacharidy 0.7g - z toho cukry 0.7g, bielkoviny 16.5g, soľ 2.20g .
KDE POUŽIŤ FETU
Syr Feta sa dá využiť v studenej, aj v teplej kuchyni. Používa sa pri príprave gréckeho šalátu alebo cestovín. Môžu sa s ním obohatiť zapekané pokrmy zo zemiakov, mäsa a zeleniny.
Zeleninovým šalátom pridáva na pikantnosti, ale dá sa jesť aj voľne so svetlým chlebom.
AKO SA FETA VYRÁBA
Ovčie a kozie mlieko sa z fariem zváža v cisternách, následne sa uchováva pri teplote 2°C. Mlieko sa dodá na výrobu syrov, kde je 2 dni udržiavané v siláži pri stabilnej teplote 2°C.
Po zmrazení sa mlieko premiestni do separátora krému. Tam sa čistí a filtruje a potom je štandardizované. Zároveň sa pri separácii oddeľuje smotana.
Po vyčistení a štandardizovaní je mlieko pripravené na pasterizáciu. Postup pasterizácie prebieha pri teplote 72°C počas 15 minút a pri 63°C počas 30 minút. Kladie si za cieľ zabiť všetky patogénne mikroorganizmy, ktoré sú nebezpečné a môžu neskôr spôsobiť problémy, a to nielen v syrových produktoch, ale zákazníkom.
Po pasterizácii sa mlieko umiestňuje do kadí, kde sa vyrába syr Feta. Najprv sú pridané mliečne a jogurtové kultúry a po chvíli, keď teplota dosiahne 33°C a jej hodnota pH sa zníži, pridáva sa syridlo pre vyrobenie syru Feta.
Po pridaní syridla a po stuhnutí mlieka je hmota umiestnená do foriem pre jej tvarovanie a tiež odkvapkanie vlastných tekutín. Tam je syr prvýkrát solený kamennou soľou. Po niekoľkých hodinách sa syr umiestňuje do soľného roztoku, kde je tiež osolený.
Po tom, čo bol syr umiestnený v soľnom roztoku, je na druhý deň premiestnený do kontajnerov, kde zreje po dobu 10 dní pri teplote 18°C.
Po 10 dňoch je syr umiestnený do chladničky, v ktorej je ďalších 50 dní uchovaný pri stabilnej teplote 2°C. Celkové zrenie syra trvá 60 dní, kým dosiahne svoju zvláštnu chuť a vôňu. V tomto procese sa tiež znova zminimalizuje riziko výskytu patogénnych mikroorganizmov, ktoré by nemuseli byť úplne usmrtené počas etapy pasterizácie.
Po zrení 2 mesiacov je syr Feta bezpečný a je pripravený na konzumáciu.
PRIDÁVAME AJ JEDNODUCHÝ RECEPT ...
Grécky zeleninový šalát s Fetou
Prísady potrebné na šalát:
600g malých paradajok, najvhodnejšie sú Cherry
250g šalátových uhoriek
100g červenej cibule
100g čiernych olív
150g syru Feta
hrsť čerstvého petržlenu
hrsť čerstvého oregana
Prísady potrebné na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
3 lyžice citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
Príprava:
Zeleninu umyjeme, ošúpeme.
Malé paradajky pokrájame napol.
Cibuľu nakrájame nahrubo.
Uhorky, olivy a syr Feta pokrájame na drobné kocky.
Všetku zeleninu dáme do väčšej misy, pridáme narezaný petržlen a oregano, dôkladne premiešame.
Nakoniec zľahka vmiešame mäkký syr.
V menšej miske prešľaháme olej, citrónovú šťavu a cesnak na zálievku.
Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Šalát servírujeme v miske preliaty zálievkou a ako prílohu podávame čerstvé pečivo.
Slaný syr tvarohového typu, ktorý má vyšší obsah tuku (40 - 50%) a ktorý je energeticky veľmi bohatý. Je bielej farby, pevný ale mierne drobivý s niekoľkými prasklinami v hmote. Chuť ma jemne kyslú a slanú. Syr Feta je bohatý na bielkoviny, vitamíny, vápnik a má mimoriadnu nutričnú hodnotu.
Zloženie: pasterizované ovčie (70% min.) a kozie (30% max.) mlieko, soľ, kultúry, syridlo.
Vlhkosť: 56% max., Tuk v sušine: 43% min.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1143kJ / 276kcal, tuky 23g - z toho nasýtené mastné kyseliny 16.1g, sacharidy 0.7g - z toho cukry 0.7g, bielkoviny 16.5g, soľ 2.20g .
KDE POUŽIŤ FETU
Syr Feta sa dá využiť v studenej, aj v teplej kuchyni. Používa sa pri príprave gréckeho šalátu alebo cestovín. Môžu sa s ním obohatiť zapekané pokrmy zo zemiakov, mäsa a zeleniny.
Zeleninovým šalátom pridáva na pikantnosti, ale dá sa jesť aj voľne so svetlým chlebom.
AKO SA FETA VYRÁBA
Ovčie a kozie mlieko sa z fariem zváža v cisternách, následne sa uchováva pri teplote 2°C. Mlieko sa dodá na výrobu syrov, kde je 2 dni udržiavané v siláži pri stabilnej teplote 2°C.
Po zmrazení sa mlieko premiestni do separátora krému. Tam sa čistí a filtruje a potom je štandardizované. Zároveň sa pri separácii oddeľuje smotana.
Po vyčistení a štandardizovaní je mlieko pripravené na pasterizáciu. Postup pasterizácie prebieha pri teplote 72°C počas 15 minút a pri 63°C počas 30 minút. Kladie si za cieľ zabiť všetky patogénne mikroorganizmy, ktoré sú nebezpečné a môžu neskôr spôsobiť problémy, a to nielen v syrových produktoch, ale zákazníkom.
Po pasterizácii sa mlieko umiestňuje do kadí, kde sa vyrába syr Feta. Najprv sú pridané mliečne a jogurtové kultúry a po chvíli, keď teplota dosiahne 33°C a jej hodnota pH sa zníži, pridáva sa syridlo pre vyrobenie syru Feta.
Po pridaní syridla a po stuhnutí mlieka je hmota umiestnená do foriem pre jej tvarovanie a tiež odkvapkanie vlastných tekutín. Tam je syr prvýkrát solený kamennou soľou. Po niekoľkých hodinách sa syr umiestňuje do soľného roztoku, kde je tiež osolený.
Po tom, čo bol syr umiestnený v soľnom roztoku, je na druhý deň premiestnený do kontajnerov, kde zreje po dobu 10 dní pri teplote 18°C.
Po 10 dňoch je syr umiestnený do chladničky, v ktorej je ďalších 50 dní uchovaný pri stabilnej teplote 2°C. Celkové zrenie syra trvá 60 dní, kým dosiahne svoju zvláštnu chuť a vôňu. V tomto procese sa tiež znova zminimalizuje riziko výskytu patogénnych mikroorganizmov, ktoré by nemuseli byť úplne usmrtené počas etapy pasterizácie.
Po zrení 2 mesiacov je syr Feta bezpečný a je pripravený na konzumáciu.
PRIDÁVAME AJ JEDNODUCHÝ RECEPT ...
Grécky zeleninový šalát s Fetou
Prísady potrebné na šalát:
600g malých paradajok, najvhodnejšie sú Cherry
250g šalátových uhoriek
100g červenej cibule
100g čiernych olív
150g syru Feta
hrsť čerstvého petržlenu
hrsť čerstvého oregana
Prísady potrebné na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
3 lyžice citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
Príprava:
Zeleninu umyjeme, ošúpeme.
Malé paradajky pokrájame napol.
Cibuľu nakrájame nahrubo.
Uhorky, olivy a syr Feta pokrájame na drobné kocky.
Všetku zeleninu dáme do väčšej misy, pridáme narezaný petržlen a oregano, dôkladne premiešame.
Nakoniec zľahka vmiešame mäkký syr.
V menšej miske prešľaháme olej, citrónovú šťavu a cesnak na zálievku.
Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Šalát servírujeme v miske preliaty zálievkou a ako prílohu podávame čerstvé pečivo.
#feta