Provolone Salamino cca 1kg ZANETTI
Ceny iba pre registrovaných
Info pre veľkoodberateľov
Kartónové balenie: 10 ks
Zrejúci kravský syr vyrobený zo stáčanej pasty.
Syr Provolone je valcovitý, zvyčajne masívny. Hmotnosti foriem sa pohybujú od niekoľkých uncí až do 10 libier. Čím väčšia forma, tým je určená pre dlhšie zrenie syra.
Provolone sa vyrába v Lombardii na celom území provincií Cremosa a Brescii, v niektorých mestách provincie Bergano, v niektorých obciach provincie Mantova, v niektorých obciach provincie Miláno, na celom území provincie Verona, Vincenza, Padova a Rovigo, v Emilia Romagna na celom území provincie Piacenza, v Trentine v niektorých obciach provincie Trento.
Pôvodne ide o variantu syra Provolone z Kampánie, ktorého produkcia začala v údolí Pádu niekedy v posledných desaťročiach devätnásteho storočia. Výrobný proces Provolone je zmesou citlivosti, remeselného spracovania a moderných technológií. Východiskovým bodom je mlieko frízskych kráv chovaných v údolí Pádu. Vytvrdenie závisí od druhu výrobku Provolone, môže trvať od 10 dní až po jeden rok. Výsledkom je vždy syr slamovej farby so zaoblenými a mäkkými líniami, aj keď rôznych tvarov.
Provolone je sladký a pikantný.
Zloženie: mlieko, soľ, syridlo.
T.V.S.: min. 44%
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1411kJ / 340kcal, tuky 26g - z toho nasýtené mastné kyseliny 18g, sacharidy 0.9g - z toho cukry 0g, bielkoviny 26g, soľ 1.5g .
Degustácia
Vzhľad kôry: hladká, tenká, lesklá zlatožltá s určitými potokmi vytvorenými priechodom nosných lán.
Štruktúra cesta: kompaktné a krémové s rozptýlenými otvormi, mierne lúpané.
Farba pasty: svetložltá až žltá.
Vôňa a chuť: mierna alebo pikantná.
Provolone sa vyrába v Lombardii na celom území provincií Cremosa a Brescii, v niektorých mestách provincie Bergano, v niektorých obciach provincie Mantova, v niektorých obciach provincie Miláno, na celom území provincie Verona, Vincenza, Padova a Rovigo, v Emilia Romagna na celom území provincie Piacenza, v Trentine v niektorých obciach provincie Trento.
Pôvodne ide o variantu syra Provolone z Kampánie, ktorého produkcia začala v údolí Pádu niekedy v posledných desaťročiach devätnásteho storočia. Výrobný proces Provolone je zmesou citlivosti, remeselného spracovania a moderných technológií. Východiskovým bodom je mlieko frízskych kráv chovaných v údolí Pádu. Vytvrdenie závisí od druhu výrobku Provolone, môže trvať od 10 dní až po jeden rok. Výsledkom je vždy syr slamovej farby so zaoblenými a mäkkými líniami, aj keď rôznych tvarov.
Provolone je sladký a pikantný.
Zloženie: mlieko, soľ, syridlo.
T.V.S.: min. 44%
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1411kJ / 340kcal, tuky 26g - z toho nasýtené mastné kyseliny 18g, sacharidy 0.9g - z toho cukry 0g, bielkoviny 26g, soľ 1.5g .
Degustácia
Vzhľad kôry: hladká, tenká, lesklá zlatožltá s určitými potokmi vytvorenými priechodom nosných lán.
Štruktúra cesta: kompaktné a krémové s rozptýlenými otvormi, mierne lúpané.
Farba pasty: svetložltá až žltá.
Vôňa a chuť: mierna alebo pikantná.
V polovici 50. rokov 20. storočia bol Provolone kvalifikovaný ako „typický syr“. V roku 1975 výrobcovia z oblasti Padana založili konzorcium. Na zabezpečenie pravosti Provolone Valpadana D.O.P. je na šnúrke pripevnená rozeta s ochrannou známkou Protection Consortium: na zelenom pozadí žltý provolón a číslo výrobcu mliekarne.
Ochranná známka ustanovená európskou legislatívou, ktorá identifikuje agropotravinársky výrobok, ktorý má v podstate dve vlastnosti: vyrába sa len v špecifickej a presne identifikovanej výrobnej oblasti a výrobná technológia sa môže pochváliť osvedčenou historickou tradíciou.